Search marketing

Welcome Gillis After my hours Photos & movies Thank you Links
Our blue planet
Home » Gillis Winderickx

Poolse grond kopen als buitenlander

Naar aanleiding van mijn discussie met Jan Spillaert wil ik even de mensen hier informeren over het aankopen van grond in Polen.  Alle niet-Poolse mensen hebben een vergunning nodig voor de aankoop van Poolse grond.

Als u Poolse grond wil kopen en u GEEN POOL bent, dan moet u een aanvraag indienen bij MSWiA. Dat kost 1500 Zlot (zo iet) en u moet aan minstens 1 van de 5 puntjes beantwoorden. Die puntjes zijn:
- u heeft "Poolse voorouders"
- u heeft een Poolse man/vrouw (trouwact) (=ikke)
- u heeft een bedrijf in Polen (=ikke)
- u heeft een board functie in Polen in een "groot bedrijf".
- u heeft toelating om in Polen te wonen. vb. residentie kaart (=ikke)

MSWiA heeft geen termijn waarbinnen ze moeten antwoorden, ze kunnen altijd "bedenktijd" bijvragen.

Ik ben Belg en heb een Poolse vrouw, trouwact van Warschau en met gezinsuitbreiding op komst was het nodig om ons 38m2 appartement in Warschau te verlaten. Ik dacht dat mijn kinderen ook recht hadden op een tuin vb. zoals alle Poolse kindjes en dus dat is Poolse grond aankopen.

Als mijn vrouw een Poolse man zou trouwen dan is die vergunning helemaal niet nodig. Dus als mijn vrouw grond wil kopen en geen extra tax wil betalen van 1500 Zlot, dan moet zij een Pool trouwen. Enfin, dat wist ze toen gelukkig nog niet... :)

Na 2 maanden komt er nog altijd niks. De "verkoper" die krijgt het ondertussen wel op zijn heupen, vraagt raad bij een advocaat en begint een andere koper te zoeken want die wil die transactie. Er is een MSWiA infolijn waar ik regelmatig naar bel en men zegt mij: "oooh een Poolse vrouw, dat is geen probleem hoor".

Ik bel naar de info lijn van de EU en krijg een Britse dame aan de lijn. Ja, dat is discriminatie, ik geef het door. Iemand van de EU belt mij, een Poolse, en "nee, dat is geen discriminatie. De procedure is voor u geldig, niet voor uw vrouw". Dus verwarring zaaien is de strategie. Mijn vrouw kan zonder mijn toestemming geen grond kopen, de notaris zei dat ik een verklaring moest afleggen dat ik die grond enkel op haar naam laat zetten.

De Belgische ambassade wil zich totaal niet met het onderwerp moeien. Ze weten wel dat het discriminatie is, maar dat is eigenlijk hun probleem niet. Ze willen dat ik naar de advocaat stap als ik denk dat volgens mij de procedure te lang aansleept.

Dus uitstel geven tot de verkoop van de grond naar iemand anders door gaat is meestal de strategie van MSWiA. Want "nee" antwoorden zou een echt bewijs van discriminatie op papier zijn.

Na 7 maanden had ik per toeval wel een Belgische hulp gekregen en van iemand "niet van lage orde" die op 5 dagen tijd die vergunning doet in mijn bus landen.

Maar de meeste mensen doen de aankoop blijkbaar door het op naam van hun Poolse man/vrouw te laten zetten. Dus de mensen die eigenlijk de klacht moeten indienen, doen dat niet. Voor hen is die regeling perfect Jan, stel dat uw huwelijk ooit mis gaat, dan krijgt uw vrouw de grond met huis en u krijgt zeker de helft de kosten (als die er nog zijn). Ook uw kinderen, als later uw vrouw nog met een andere man kinderen heeft, gaat die erfenis ook niet correct door. Uw kinderen moeten delen met halfbroers/zussen.

Daarom was het bij ons de regel: of we kopen samen, of we kopen niet. En mijn vrouw wil gerust getuigen dat dit discriminatie is. Willen die andere "bevoordeelde gediscrimineerde Poolse partners" dat doen? Ik zou het niet doen in hun plaats!

Maar er zijn speciale juridische constructies om dat te vermijden. Maar waarom moeten wij al een extra tax van 1500 zlot betalen, + extra juridische kosten + de extra kosten die aan zo een constructie aanhangen nog eens later dragen? Waarom? + dat is de wet omzeilen, dat mag niet.

Maar het is gedaan voor die Duitsers die hun grond willen terugkopen en dan van Poolse grond Duitse grond willen maken. Wel dat is helemaal niet voor mij van toepassing. Ik ben Belg, heb geen duits bloed, heb hier helemaal geen voorouders.

Mijn trouwact heeft de schijn van hetzelfde te zijn als iedere Poolse trouwact, maar is dat niet.

Personal website of Gillis Winderickx